Jelenlegi hely

Címlap

Közfoglalkoztatás

A Nyírségi Vízgazdálkodási Társulatnál 2013. 03. 01-én kezdtük meg a közfoglalkoztatást az Országos Közmunka Program keretében. A Társulat az üzemeltetési területén (Működési terület kép hivatkozása) átlagosan 297 fő negyed éves foglalkoztatását terveztük. Az induló létszám 293 fő volt, mely jelenleg 326 fő. A munkavégzéshez szükséges munkaruhát, munkaeszközöket és védőfelszerelést biztosítunk. A szakképzettséggel rendelkezők motoros fűkaszát és láncfűrészt is kapnak a munkájuk hatékonyságának növeléséhez. 

 
A foglalkoztatási program a társulat működési területén 37 települést érint. A foglalkoztatás 8 órás munkaviszony keretében valósul meg.
 
A társulat fő célja az üzemeltetésében lévő belvízelvezető csatornák karbantartása, cserjeirtás gaz- és nádkaszálás, műtárgyak karbantartása, a mezőgazdaság hatékonyságának növelése érdekében. A téli időszakban a hó és jégkárok következtében jelentős meder és műtárgy állapot romlás következik be. A nyári időszakban a növényzet a nedves környezet miatt túlburjánzik. Ezek együttesen gátolják az esőzések és olvadás következtében kialakuló káros vízmennyiség hatékony elvezetését. 
 
Állandó szükség van az év közbeni rendszeres karbantartásra állapot megőrzésre illetve állapot javításra.
 
Az  előző évhez képest csökkentett létszám ellenére is igyekszünk a legtöbb települést bevonni a csatornák állapotának megőrzésébe. Március hónaptól egészen a program végéig a vegetációs időszakban jelentős mennyiségű gaz- és nádkaszálási munkálatok elvégzése szükséges a mintegy 870 km csatornahosszal rendelkező Társulatunk területén.
 
 
 
 
 
 
A közfoglakoztatási program Vízgazdálkodási Társulatok számára jó lehetőség arra, hogy az elmúlt években forráshiány miatt kevésbé gondozott csatornaszakaszok is tisztításra, karbantartásra kerüljenek, az Önkormányzatok számára belvízvédelmi feladatainak ellátását a települések belvízmentesítését hatékonyan segíti és egészíti ki.