Jelenlegi hely

Címlap

Vízkárelhárítás

Társulatunk 160 000 ha területen végzi fenntartási és vízkárelhárítási tevékenységét a 232/1996. (XII.26.) Korm. rendelet, valamint a 10/1997. (VII.17.) KHVM rendelet alapján.

Tevékenységünk jelentős része arra irányul, hogy a Társulat tagjait a vízgazdálkodási céljaink érdekében mozgósítsuk, hogy a kezelésünkbe tartozó vízilétesítmények állandó fenntartásával segítsük az egész vízgyűjtőben meglevő vízrendszer harmonikus működését. Vízfolyásaink többsége időszakos. Nyáron kiszáradnak, míg a heves záporok alkalmával helyi vízkárokat is okozhatnak. Vízgazdálkodási problémák között ez kiemelkedő veszélyt jelent.
 
A Nyírségi Vízgazdálkodási Társulat tevékenysége főképp a meglevő és a mértékadó vízhozam elvezetésére kiépített medrek vízelvezető képességének biztosítása. Ezt a célt rendszeres kaszálással, mederkotrással, műtárgyak tisztításával érjük el.
 
A Társulat csatornáinak fő befogadói a Felső – Tisza – vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kezelésében vannak, illetve fő befogadó a Lónyay főcsatorna, ahová 6 szivattyútelepünk közvetlenül szivattyúzza a belvizeket.